Własny przydomowy ogródek daje dużo możliwości – jedną z propozycji wykorzystania przestrzeni ogrodowej jest wybudowanie solidnego i wytrzymałego grilla, który świetnie sprawdzi się jako miejsce do przyrządzania posiłków w sezonie wiosenno-letnim.
Grill z cegły – zrób to sam!
Decydując się na budowę grilla dokładnie należy przemyśleć jego lokalizację – jego przemieszczenie po wybudowaniu będzie praktycznie niemożliwe bez rozbiórki. Należy zatem wybrać miejsce, które nie będzie kolidować z obecnymi elementami na działce, jednocześnie umożliwiające łatwe korzystanie z grilla podczas grillowania.
Gdy miejsce zostało już wybrane przed faktycznym jego zbudowaniem warto poszukać inspiracji na temat jego kształtu i wymiarów w sieci. Można wyposażyć go dodatkowo w półki i blaty, na których będziesz mógł położyć niezbędne przybory.
Etapy budowy ceglanego grilla
Krok 1: Zakup niezbędne materiały
- Cegła, zaprawa cementowa, piasek, woda, żwir lub tłuczeń, niezbędne narzędzia – to wszystko musisz przygotować przed rozpoczęciem budowy.
Krok 2: Przygotuj fundament
- Wykop fundament o głębokości około 30-40 cm.
- Wypełnij go warstwą żwiru lub tłucznia i dokładnie wyrównaj.
- Umieść na wierzchu warstwę betonu, która będzie stanowić podstawę grilla.
- Zagęść i wyrównaj podstawę – kolejne prace rozpocznij po całkowitym stwardnieniu mieszanki betonowej
Krok 3: Zbuduj podstawę grilla
- Rozpocznij od budowy podstawy grilla z cegieł.
- Nałóż warstwę zaprawy cementowej na podstawę i ułóż cegły na wierzchu.
- Korzystając z poziomnicy, upewnij się, że cegły są równo ułożone i odpowiednio wyrównane.
- Kontynuuj budowę, układając kolejne warstwy cegieł, aż osiągniesz odpowiednią wysokość.
Krok 4: Wykonaj komorę grzewczą
- Na górnej warstwie podstawy, zbuduj komorę grzewczą.
- Pozostaw miejsce na ruszt i żar
- Ułóż cegły wokół komory, używając zaprawy cementowej jako spoiwa
Krok 5: Dodatki
- Jeśli chcesz dodać dodatkowe elementy, takie jak blat czy półki, umieść je na odpowiedniej wysokości po bokach grilla.
- Upewnij się, że są stabilnie zamocowane i dobrze podparte.
Wady i zalety ceglanego grilla
Grill z cegły to trwały element wyposażenia naszej działki, który będzie służyć na lata. Jednorazowa inwestycja zostaje więc z nami na długo. Ponadto cegła doskonale utrzymuje ciepło, co pozwala na równomierne grillowanie potraw.
Wadą takiego rozwiązania jest jednak brak mobilności, jak również wymagane pewne umiejętności murarskie i doświadczenie w pracach budowlanych podczas jego wznoszenia.
Podsumowanie
Przed rozpoczęciem budowy grilla z cegły, warto upewnić się, czy masz odpowiednie umiejętności, narzędzia i materiały potrzebne do przeprowadzenia tego projektu. Jeśli nie jesteś pewien, czy sobie poradzisz, zawsze można skonsultować się z profesjonalnym budowniczym lub poszukać porad w lokalnym sklepie budowlanym.